ZZP'er Youngtimer.

Ook voor u kan een youngtimer
een slimme en voordelige keuze zijn.

Als ZZP'er een Youngtimer kopen.

Bent u als ZZP’er veel onderweg? Dan kunt u de zakelijke kilometers die u maakt met uw privé auto af trekken voor 19 eurocent per kilometer. Maar u eigen auto gebruiken voor de zaak brengt veel kosten met zich mee. Zo is er het onderhoud, de brandstof en eventuele parkeerkosten. Daarnaast moet u ook rekening houden met slijtage. Iets wat niet te voorkomen is als de auto veel gebruikt wordt.

De kans is dan ook groot dat 19 cent per kilometer deze kosten niet zullen dekken. Wellicht zou u er voor kunnen kiezen om uw auto zakelijk te leasen. Maar dan krijgt u weer te maken met een torenhoge bijtelling. Hierdoor kan het zo zijn dat u onder aan de streep alsnog duurder uit bent. Wat voor u als ZZP’er het voordeligst is hangt af van uw persoonlijke situatie.

Een youngtimer importeren uit het buitenland kan hierin een oplossing bieden. Dit vanwege de relatief lage aanschafkosten en de fiscale voordelen die voortkomen uit de “Youngtimer Regeling 2019”. Volg de link als u precies wilt weten wat dit inhoud. Lees verder voor meer informatie met betrekking tot de voor- en nadelen van een youngtimer. Ook leest u hoe het zit met de BTW voor u als ZZP’er.

De voor- en nadelen

Weten welke voor- en nadelen er zitten aan het rijden van een youngtimer als ZZP’er?

De BTW en uw Youngtimer

Meer informatie over uw youngtimer en de BTW vind u onderaan de pagina of u klikt hier op de button.

De voor- en nadelen van een youngtimer.

De voordelen

Een belangrijk voordeel van een youngtimer is de bijtelling. Want dankzij de Youngtimer regeling betaald u namelijk niet de bijtelling over de nieuwwaarde van uw auto, maar over de dagwaarde. Dit wordt ook wel de Waarde in het Economisch Verkeer (WEV) genoemd. Dit percentage ligt wel hoger ten opzichte van nieuwe auto’s, namelijk 35% in plaats van de gebruikelijke 25%. Maar omdat in veel gevallen de dagwaarde van Youngtimers erg laag zijn, pakt de bijtelling ook laag uit. U kunt dus zowel zakelijk als privé gebruik maken van een Youngtimer, met een lage afdracht aan bijtelling. Daarbij mag u zoals bij elke zakelijke auto, alle kosten volledig aftrekken. Denk hierbij aan de onderhoudskosten, de parkeerkosten, brandstofkosten en meer. Een youngtimer kent natuurlijk meer voordelen naast de gunstige bijtelling. Weten welke voordelen een youngtimer rijden nog meer met zich mee brengt? Dan vind u hier het complete overzicht.

De nadelen

Een Youngtimer is een reeds gebruikte auto. Daarom kan het zo zijn dat hij niet meer zo netjes oogt als een moderne nieuwe auto. Ook onder de motorkap dient u rekening te houden met de staat en historie van de youngtimer. U wilt immers niet voor onverwachte verrassingen, zoals dure reparaties, komen te staan. Om dit nadeel zo goed mogelijk tegen te gaan doet u voor de koop van uw youngtimer een aankoopkeuring. Deze keuring op locatie word door een erkende merkdealer uitgevoerd om u zo een duidelijk en compleet overzicht te bieden van de daadwerkelijke staat van uw youngtimer. Ook is het verbruik van een youngtimer vaak hoger, en daarmee ook de uitstoot. Iets wat het milieu niet ten goede komt. Mocht u een diesel Youngtimer aanschaffen, dan mag deze bijvoorbeeld het centrum van de stad Utrecht niet meer in. Utrecht heeft een milieuzone ingesteld, en diesels ouder dan 15 jaar mogen daar niet rijden. Er wordt verwacht dat andere grote steden het beleid van Utrecht zullen volgen in de nabije toekomst. Dit zal dus een groot nadeel zijn voor veel ondernemers die vaak in de grote steden moeten zijn. Ons aanbod youngtimers bestaat hierdoor ook veelal uit benzine auto’s.

Staat hier uw nieuwe Youngtimer tussen?

Als ZZP’er zoekt u in eerste instantie een wagen die past bij uw werk. Ons youngtimer zoekplatform kan u hierbij helpen. Mede dankzij een strenge voorselectie en de mogelijkheid om slimme filters toe te passen, vind u enkel die youngtimers die echt bij uw passen. Hieronder een kleine greep. 

Uw Youngtimer en de BTW.

Over alle kosten die u maakt met uw zakelijke youngtimer, zit BTW. Deze kosten zijn dan ook zakelijk aftrekbaar. Maar wat als u ook buiten uw werktijden om gebruik wilt maken van uw youngtimer?

Wanneer u zowel zakelijk als privé gebruikt maakt van uw youngtimer zal de belastingdienst de BTW deels corrigeren. Hiervoor zal worden gekeken naar het privégebruik van uw zakelijke youngtimer. Daarom hangt het ervan af of u een kilometer administratie bijhoudt.

U kunt het werkelijke percentage privé gebruik corrigeren. Of u corrigeert een vast percentage van de in het jaar afgetrokken bedrag aan voorbelasting/BTW. Dit vaste percentage hangt weer af van of de Youngtimer een zogenaamde “marge-auto” is of niet. Maar wat is een marge-auto?

Een marge-auto is een auto die minimaal 1 keer in het bezit is geweest van een particuliere eigenaar binnen Europa.Want als de auto in particulier bezit is geweest, hoeft er geen BTW meer gerekend te worden bij het verkopen van de auto.

Wanneer uw youngtimer een marge auto is, dan rekent u 1,5% van de cataloguswaarde. In andere gevallen geldt het percentage van 2,7%. Maar houdt u een kilometeradministratie bij, dan kunt u de werkelijke verdeling corrigeren. Dit kan voordeliger uitpakken (bij weinig privé kilometers) dan de hierboven genoemde vaste percentages.

Precies weten wat u aan BTW kwijt zult zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u nog vragen over het Youngtimer rijden als ZZP’er of de BTW?