Wegenbelasting Youngtimer.

Alles wat u weten wilt over de wegenbelasting en uw Youngtimer.

Wegenbelasting Youngtimer.

De wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is een belasting voor het bezitten van een auto of motor. Net als elke andere automobilist, betaald u ook voor het rijden van uw youngtimer wegenbelasting. Het maakt hierbij niet uit hoeveel kilometers u rijdt. Wat u aan wegenbelasting moet afdragen is van verschillende factoren afhankelijk. Hieronder leest u er meer over.

 

Wilt u direct uw wegenbelasting youngtimer berekenen? Hiervoor kunt u deze pagina van de belastingdienst bezoeken. Aan de hand van een aantal eenvoudige stappen berekend u precies hoeveel wegenbelasting u dient te betalen. Overigens zit onze helpdesk voor u klaar, in het geval dat u er niet uit komt.

Hoeveel betaal ik?

Het bedrag dat u aan wegenbelasting dient af te dragen hangt af van verschillende factoren.

Meer informatie

Wat betaal ik aan wegenbelasting als ik een youngtimer lease? En als ik mijn youngtimer verkoop?

Hoeveel wegenbelasting betaal ik voor mijn Youngtimer.

De hoogte van de wegenbelasting hangt onder meer af van de provincie waar u woont, en het geldende belastingtarief. Daarnaast wordt er gekeken naar het soort brandstof waar uw youngtimer op rijdt. Ook het gewicht van uw youngtimer is hierin een belangrijke factor.

Wanneer u uw youngtimer aanschaft zult u een kenteken-kaart ontvangen. Deze kaart is de opvolger van het traditionele papieren kentekenbewijs. Op uw kenteken-kaart vindt u onder de rubriek ‘Massa rijklaar’ het gewicht van uw youngtimer. Om de gewichtsklasse te bepalen, trekt u 100 kg van het opgegeven gewicht af. Deze gewichtklasse is nodig als u de wegenbelasting youngtimer correct wilt berekenen.

Op de website van de Belastingdienst vindt u een handige rekentool waarmee u de wegenbelasting tarieven berekend. Zo ziet u direct hoeveel geld u per kwartaal of per jaar moet betalen, wanneer u een youngtimer koopt.

Meer informatie omtrent de wegenbelasting.

Wegenbelasting Youngtimer betalen in termijnen.

Als u een youngtimer koopt, betaalt u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) vanaf de aankoopdatum. De tijdvakken voor de motorrijtuigenbelasting van dit gebruikte motorrijtuig veranderen echter niet. 

Deze blijven afhankelijk van de afgiftedatum van het kentekenbewijs of de kentekencard. De begindatum van het tijdvak en de aankoopdatum zijn dus meestal niet gelijk. 

Daarom betaalt u vaak eerst motorrijtuigenbelasting over een deel van een tijdvak, en pas daarna steeds over een heel tijdvak.

Vrijstelling wegenbelasting Youngtimer.

Hoewel het rijden van een Youngtimer vele voordelen met zich meebrengt blijft de wegenbelasting iets waar ook u, net als alle andere automobilisten, mee te maken krijgt.

Want ook voor een youngtimer dient wel gewoon wegenbelasting te worden betaald. Net als voor andere auto’s. Het is niet anders. 

Wegenbelasting Youngtimer bij verkoop.

Wanneer de youngtimer verkocht of gesloopt wordt hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen. Om dit aan te tonen, heeft u een vrijwaringsbewijs nodig. Want de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet dankzij dit vrijwaringsbewijs dat de auto niet meer op uw naam staat.

Het is ook mogelijk dat u uw auto voor een bepaalde tijd geschorst heeft.  Als uw auto geschorst is, mag u er niet meer mee de weg op. U hoeft bij een schorsing dan ook geen wegenbelasting meer te betalen.

Youngtimer leasen en de wegenbelasting.

Wanneer u een youngtimer leasen gaat, dan betaalt de leasemaatschappij of werkgever de wegenbelasting voor u. In veel gevallen is de wegenbelasting inbegrepen in de leasevergoeding. 

Wellicht wilt u meer te weten komen over de voordelen van een youngtimer leasen? Of bent u van plan een youngtimer te gaan leasen? Hiervoor kunt u onze “Youngtimer Lease” pagina bekijken. Als u niet de informatie kunt vinden waar u naar zocht, dan staan wij ter beschikking om u meer inzicht te bieden.

Vragen over uw Youngtimer en de Wegenbelasting?